Hoogste Tijd voor een speelfilm

Thomas Elsaesser and Carolien Croon (eds), Hoogste Tijd voor een speelfilm (Amsterdam: Theatre Books, 1995), 143 pp.

book coverHoe wordt in Nederland een grote speelfilm gemaaakt? Deze vraag staat centraal in Hoogste tijd voor een speelfilm, waarin alle fasen van het produktioproces van Fransz Weisz' HOOGSTE TIJD (1995) de revue passeren. Uitgangspunt vormt een serie lezingen die Fransz Weisz hield aan de vakgroep Film- en Televisiewetenschap (Universiteit van Amsterdam).

Behalve Weisz komen ook vele anderen aan het woord, zoals bijvoorbeeld: producent Rene Seegers, scenarist Jan Blokker, actrice Kitty Courbios en cameraman Robbie Muller. Hoogste tijd voor een speelfilm is een openhartig verslag van de onvermijdelijke ups en downs bin de totstandkoming van de speelfilm.

De pers over Hoogste Tijd

'Een film waar geen seconde aan gewijzigd moet worden is HOOGSTE TIJD, de verfilming van het gelijknamige boek van Harry Mulisch.' (...) 'Met HOOGSTE TIJD heeft Frans Weisz opnieuw bewezen verreweg de beste verfilmer van Nederlandse literatuur te zijn.' (Ab Zagt - Algemeen Dagblad, 2 februari 1995)

'Met behulp van 'art-director' Ben van Os heeft hij een prachtige enscenering tot stand gebracht, die weer eens bewijst wat je kunt bereiken als je niet met de showfabriek uit Aalsmeer maar met vakmensen uit de film aan de slag gaat. Daarbij speelt natuurlijk de bijdrage van de fenomenale cameraman Robbie Muller een doorslaggevende rol.' (Peter van Bueren - Volkskrant, 2 februari 1995)

{backbutton}