A német újfilm

Thomas Elsaesser, A német újfilm (Budapest: Palatinus Kiadó, 2004) 444 pp.

book coverEz a könyv a nemzetközi filmtörténeti szakirodalomban a legfontosabbnak tartott és a legteljesebb feldolgozása a német filmművészet modern korszakának a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig. Fassbinder, Herzog, Wenders, és a többi újhullámos rendező filmjeinek átfogó bemutatását és alapos, tényszerű feldolgozását nyújtja a könyv.

Az európai újhullámok hatvanas évekbeli lecsengése után a következő mozgalom jellegű filmes formáció az úgynevezett "német újfilm " volt. A korabeli magyar szakirodalomban gyakran német újhullámnak is nevezett irányzat a hetvenes évek közepén szerzett nemzetközi hírnevet, s olyan alkotók fémjelzik, mint Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Werner Herzog, Volker Schlöndorff vagy Margarethe von Trotta. Thomas Elsaesser nagyszabású könyve, kiterjedt háttéranyagra támaszkodva azt vizsgálja, milyen történeti, politikai és gazdasági körülmények tették lehetővé a második világháború után Nyugat-Németországban az irányzat megszületését, majd milyen tényezők formálták annak alakulását. A könyv - minthogy a mozgalom előtörténetének alapos vizsgálatát is tartalmazza - lényegében a második világháborútól a nyolcvanas évek közepéig terjedő időszak átfogó (nyugat)német filmtörténeteként is felfogható.

A könyv az 1989-es első megjelenése után tizenöt évvel is az irányzat egyik legfontosabb és legkimerítőbb feldolgozásának számít.

{backbutton}

 

Thomas Elsaesser • Reguliersgracht 20 • 1017 LR Amsterdam, The Netherlands • Email: elsaesser@uva.nl
Copyright © 2013, Thomas Elsaesser